Nieuws

Nieuws van onze partners:

 

Dinsdag 28 november 2017

Kom sterren kijken bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.
Zie de maan schijnt door de bomen! Bij heldere weersomstandigheden zie je het Sinterklaaslied in het echt. Je krijgt een korte presentatie over de maan door een vrijwilliger van de sterrenwacht en een presentatie over het nachtleven in het bos door de boswachter. Afhankelijk van het weer breng je een bezoek aan het planetarium en/of de koepel. Hierna maak je een wandeling onder begeleiding van de boswachter met nadruk op het beleven van het donker en het nachtelijk leven in het bos.
Van 19.00 uur tot 22.00 uur

Wanneer: Dinsdag 28 november 2017  van 19:00 uur tot 22:00 uur

Prijs: volwassenen €12,50 en kinderen t/m 12 jaar € 7,50

Waar: Startpunt Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal.

Aanmelden en meer informatie: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/op-zoek-naar-sterren-bij-de-sallandse-heuvelrug

 

 

 

 

 

 

Zondag 12 november 2017

Uilendag bij Natuurmuseum Holterberg

HOLTEN –  Zondag 12 november staat Natuurmuseum Holterberg de hele dag in het teken van uilen. Kids kunnen braakballen pluizen, een uilenmasker maken en een ranger vertelt.

Uilen zijn vogels die tot de verbeelding spreken. In Europa komen twaalf uilensoorten voor, in het natuurmuseum op de Holterberg zijn ze allemaal te bewonderen. Behalve de Bosuil van de Holterberg is dat bijvoorbeeld ook de enorme Oehoe en de mus-kleine Dwerguil.  Een uil slikt zijn prooi, vaak een muis, ineens door. De volgende dag worden de botjes en de haren als een bal naar buiten gewerkt. Zo’n braakbal ontleden is een leuke bezigheid. De uitgeplozen botjes kunnen geprojecteerd worden op een groot scherm. Na afloop krijgen de kids het uitgeplozen materiaal en een botjeskaart mee. Tip: uilenspreekbeurt!

Natuurmuseum Holterberg, Holterbergweg 12 Holten,  www.museumholterberg.nl

Bosuil op de Holterberg.
Op de Holterberg zijn uilenkasten opgehangen. Jaarlijks worden de kasten gecontroleerd. De jonge uilen worden geringd.

 

 

 

 

 

 

In oktober is er weer van alles te doen op de Sallandse Heuvelrug.

 

 

 

Zondag 22 oktober 2017: IVN-PADDENSTOELDAG

Paddenstoelen en bladeren kleuren het bos.
Met IVN-gidsen op zoek naar paddenstoelen. Kinderen kunnen paddenstoelexpert worden. Er is een tentoonstelling, er zijn kleurplaten. Kortom: voor jong en oud!
Er zijn wandelingen van verschillende afstanden.
U kunt meedoen aan de ochtendwandelingen om 11.00 uur of kiezen voor de middagwandelingen van 14.00 uur.
Ook zeer geschikt voor kinderen, voor hen zijn er speciale groepen en
met een zoekkaart worden zij vast paddenstoelexpert!
Na de wandeling is er in het restaurant van camping De Noetselerberg gelegenheid om na te praten. Er is een kleine tentoonstelling ingericht, die de hele dag te bezichtigen is. Ook voor informatie kunt u hier terecht.
Voor kinderen zijn er kleurplaten en een herfstkroon.
Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Voor informatie: www.ivn.nl/hellendoorn-nijverdal. 0548 – 610237
Algemene informatie
Zondag 22 oktober 11.00 uur en 14.00 uur
Locatie Camping De Noetselerberg
Holterweg 116, 7441 DK Nijverdal
Contactpersoon Anny Alferink annyalferink@zonnet.

 

 

 

 

 

 

 

zaterdag 28 oktober 2017: Nacht van de nacht: Beleef het donker op de Sallandse Heuvelrug.

IVN Hellendoorn-Nijverdal doet samen met SBB en de Sterrenwacht Hellendoorn voor de dertiende keer mee aan deze landelijke activiteit vanuit het Buitencentrum van SBB, Grotestraat 281, 7441 GS te Nijverdal.
Ga met IVN-gidsen op pad om de natuur in het donker te beleven met al je zintuigen. Kijk naar de sterrenhemel door telescoopkijkers, voel wat je niet ziet, luister naar de bladeren onder je voeten en misschien horen we de bosuil weer roepen? Een leuk en leerzaam avontuur. Het is een unieke kans om de schoonheid van de nacht te beleven.
Om 18.30 uur gaan de deuren van het Buitencentrum open en kun je je aanmelden. Van tevoren opgeven is niet nodig. Alleen groepen van > 6 personen vragen we zich te melden via annyalferink@zonnet.nl
Er zijn wandelingen van verschillende lengtes:
Kindernachtwandeling van een uur: een spannende wandeling voor kinderen en hun ouders/begeleiders. Tussen 18.30 tot 19.30 uur kun je in groepjes op eigen gelegenheid de tocht wandelen. Onderweg kom je verschillende posten met leuke opdrachten tegen.
Nachtwandeling van ruim 1 ½ uur. Tijdens de wandeling worden in het donker onze zintuigen getest. Tussen 19.00 en 20.00 uur start iedere 10 à 15 minuten een wandeling onder begeleiding.
Kijk voor de actuele informatie op de site van IVN Hellendoorn – Nijverdal www.ivn.nl/hellendoorn-nijverdal.
Info: Ton Kappert en Anny Alferink, telefoon: 0548 – 610237
e-mail: annyalferink@zonnet.nl
Deelname is kosteloos en voor eigen risico. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

Herfstvakantie  2017 op de Holterberg

Volop Herfstactiviteiten bij Natuurmuseum Holterberg  ­­

Holten – Iedere dag in het natuurmuseum Herfstknutselen, spannende speurtochten en in het Bos van Daantje Das op zoek naar Paddenstoelen.
Bovendien is er tot eind dit jaar de interactieve tentoonstelling “Reecapriolen”.

 Maandag 16 en 23 oktober, speciaal voor kinderen, een paddenstoelsafari in het Bos van Daantje Das. Samen met de Rangers van het natuurmuseum  beleven de kids het herfstbos. Na afloop van de tocht krijgen de deelnemers een “Safaridiploma”. Deelname: € 4,00 per persoon. Het begint om 11:00 uur. Reserveren.

Donderdag 26 oktober. Gezinswandeling, broodjes bakken en kastanjes poffen

Om 1100 uur start een gezellige gezinswandeling door de herfstige Holterberg. De start is op het Holterbergplein de rangers van het natuurmuseum gaan voorop. Na afloop kunnen de deelnemers op het plein een lekker broodje bakken, kastanjes poffen en natuurlijk is er hete chocolademelk.

Deelname aan de wandeling is € 4,00 per persoon, incl. broodje bakken. Reserveren.

Zaterdagavond 28 oktober, tijdens de Nacht van de Nacht, nemen de  natuur-gidsen en verhalenvertellers van Natuurmuseum Holterberg u mee over de paden van de nachtelijke Holterberg. Het wordt een donkere en mysterieuze tocht door de bossen naar de heide. Onderweg zal de heks van het Numendal Old Minneke mogelijk haar verleidelijke klanken laten horen. Op de heide, waar het echt donker is, wordt u de weg langs de sterrenhemel gewezen waar Cassiopeia en de Dolfijn schitteren.

We starten om 21.30 uur, deelname kost € 7,50 (kids € 4,50) en dat is inclusief onderweg een pittig drankje. Reserveren.

Zondag 22 en zondag 29 oktober: Demonstratie prepareren door preparateur Jentai van Grevenhof in het natuurmuseum. Vanaf 13.00 uur.

Natuurmuseum Holterberg. Holterbergweg 12 in Holten. www.museumholterberg.nl

Reserveren: tel. 0548-361979 of info@museumholterberg.nl

 

 

 

 

23, 25 en 27 oktober 2017: Kinderfilm Uilenbal en braakbal pluizen in het buitencentrum Sallandse Heuvelrug

 In Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer zal  op maandag 23 oktober, woensdag 25 oktober en vrijdag 27 oktober de film Uilenbal vertoont worden. Centraal staat vriendschap en natuur. De film is opgenomen in een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Men kan een kaartje online reserveren voor € 3.50 p.p. .  De filmvoorstelling begint om 11.00 uur tot 12.30 uur of van 14.30 uur tot 16.00 uur.           De film is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

De film
Uilenbal gaat over de 8-jarige Meral die in haar nieuwe huis een muisje vindt. Ze noemt hem Piepiep. Stiekem neemt ze het muisje mee op schoolkamp, en dankzij de muis maakt ze nieuwe vrienden. Maar dan wordt Piepiep gegrepen door een uil. Meral gaat met haar nieuwe vrienden op zoek: ze beleven allerlei avonturen in de natuur, het wordt een ware expeditie.

Veel activiteiten in de herfstvakantie.

 Gedurende de herfstvakantie zijn er  nog meer activiteiten in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Kom bijvoorbeeld braakballen pluizen of een uilenkleurplaat inkleuren, deze kleurplaat kun je al downloaden op de site van het buitencentrum. Lever jou kleurplaat in bij het buitencentrum Sallandse Heuvelrug en maak kans op één van de leuke prijzen, waaronder je eigen uitpluis braakbal set. . Het braakbal pluizen is van 13.00 uur tot 14.30 uur, meld je hiervoor online aan, kosten zijn 3.00 p.p.

 Reserveren Op www.staatsbosbeheer.nl/uilenbal kun je zien welke activiteiten er zijn en online je kaartje reserveren. Wees er vlug bij, want vol is helaas vol.

 

Wie durft zaterdag 21 oktober en vrijdag 27 oktober mee op bossafari?

De safari start bij het BuitenCentrum de Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal.

De bossafari is een ontdektocht speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders. Ontdek, beleef samen met je (klein)kind(eren) vanaf 6 jaar het herfstbos van de Sallandse Heuvelrug. We starten om 10.30 uur en de tocht duurt ongeveer twee uur. Ver lopen doen we niet, maar wel veel ontdekken! De kosten zijn € 5,– per deelnemer. Van te voren graag aanmelden via de website van Staatsbosbeheer. In een groep met gids van Staatsbosbeheer ga je op pad en je zult versteld staan wat er allemaal te zien, ruiken en ontdekken valt. Geniet van de verkleurende balderen, verwonder je over de verschillende paddenstoelen en voel de wind door je haren. Tijdens deze bossafari gebruik je al je zintuigen en doe je leuke opdrachten en spelletjes.

Voor meer informatie en aanmelden kijk op https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/ontdek-de-sallandse-heuvelrug-bossafari-ouders-kinderen

 

8, 15 , 19 en 26 oktober: “laat de blaadjes maar dwarrelen!”

De nieuwe herfstcollectie van Staatsbosbeheer is uit!! Nieuwe verrassende kleuren van felrood tot zachtgeel en van goudgeel tot diepbruin. Ook is er nieuwe lijn met bijzondere geuren: natte aarde, geurig mos..……..de herfst een mooi moment om naar buiten te gaan.

Struin mee met een gids van Staatsbosbeheer en laat je verrassen door al het moois dat de Sallandse Heuvelrug in de herfst te bieden heeft. In oktober worden op verschillende data herfstexcursies aangeboden bij het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer in Nijverdal. Tijdens de wandeling hoor je de verhalen van de cultuurhistorie en de natuur van de Sallandse heuvelrug. Wandel mee en laat je verrassen door de stilte en de kleurenpracht in het herfstbos. Geniet van de vele paddenstoelen, voel de wind door je haren en laat de blaadjes maar dwarrelen…..Wandel mee op zondag 8 of 15 oktober start om 14.00 uur of op donderdag 19 of 26 oktober start om 10.30 uur. De duur van de wandeling is ongeveer 2 uur en de afstand die gelopen wordt is rond de 5 kilometer. De kosten van de wandeling zijn voor volwassenen € 4,– en voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50

Graag vooraf aanmelden via de website: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/herfstwandeling-over-de-sallandse-heuvelrug

 

Donderdag 19 oktober: Speuren naar sporen van reeën

Op de Sallandse Heuvelrug wonen allerlei dieren, groot en klein. Een van de mooiste dieren is misschien wel het ree. Een ontmoeting met zo’n mooi dier blijft bijzonder. Donderdag 19 oktober kunt u mee op zoek naar sporen van reeën.  De wandeling start bij het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer in Nijverdal. Overdag zal je weinig reeën tegenkomen want deze prachtige dieren komen pas in  de schemering te voorschijn.  Aan het einde van de middag gaan we op pad en wie weet komen we in de schemer deze mooie bosbewoners tegen. De sporen van dieren zien we in ieder geval. Reeën zijn echte knabbelaars. Sommige boompjes en struiken hebben sporen van reeënvraat. Als een ree gaat slapen krabt het de slaapplek schoon. Een ander spoor is een veegboompje. Wanneer een reebok zijn nieuwe gewei heeft moet dit ‘schoon geveegd’ worden. Hiervoor gebruikt hij vaak een klein boompje. De sporen van het vegen zijn nog lange tijd zichtbaar. En natuurlijk de pootafdrukken op het zand zijn bewijzen dat er echt reeën rond lopen op de Sallandse Heuvelrug.

Datum: donderdag, 19 okt 2017

Prijs: € 12.50  p.p.

Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Aanvangstijd: 16:00 uur

Duur: 2,5 uur

Praktisch:

Informatie:T 0548-612711of E BuitencentrumSallandseheuvelrug@staatsbosbeheer.nl

 

Woensdag 18 of dinsdag 24 oktober: “Herfst in het bos. Knutsel je eigen egel”

Kom woensdag 18 oktober of dinsdag 24 oktober naar het BuitenCentrum en laat je van je creatieve kant zien. Van klei en takjes en allerlei herfstmaterialen maak je je eigen herfst egel.

Het knutselen begint om 10.30 én 14.00 uur. Wij vinden het erg fijn als je van te voren even aanmeldt via de website van Staatsbosbeheer: BuitencentrumSallandseheuvelrug@staatsbosbeheer.nl

In het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281 te Nijverdal is genoeg te zien en te ontdekken. De dag is nog lang genoeg om vóór of na het knutselen een heerlijke boswandeling te maken of het speelbos in te gaan. Heb je honger en of dorst gekregen dan kan je goed terecht bij ons restaurant BuitenGewoonLekker.

Graag tot ziens.

Informatie: BuitenCentrum telefoon 0548-612711

 

Dinsdag 17 oktober 2017: Struinen onder de Sallandse zon

Waar zouden we zijn zonder de zon? Hoe belangrijk is zonlicht en -warmte voor plant en dier? Dinsdag 17 oktober om 14.00 uur ben je van harte welkom in het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer waar de Sterrenwacht Hellendoorn en Staatsbosbeheer je een gevarieerd programma aanbieden rond de zon.

Bij aanvang vertelt de gids van de Sterrenwacht Hellendoorn je in een beeldende presentatie alles over de zon, zonstanden, zonnevlammen en de zonnevlekken. Aansluitend vertelt de boswachter van Staatsbosbeheer je leuke weetjes over het belang en invloed van zon(licht en warmte) in de natuur.

Daarna volgt een bezoek aan de Sterrenwacht. Bij helder weer heb je door de zonnekijker een prachtige kijk op de zon. Mocht de hemel bewolkt zijn dan is er altijd nog het planetarium waar geen wolkje aan de lucht is! Buiten bij het BuitenCentrum is ook een grote zonnewijzer. Klopt de tijd die jouw schaduw op de zonnewijzer werpt?

Daarna maak je een wandeling van ongeveer 4 kilometer onder begeleiding van de boswachter. Ontdek zelf de invloed en het belang van de zon in de natuur. Welke bomen en planten houden wel of juist niet van de zon. Wat doet zonlicht en zonnewarmte met de dieren?

Ga mee struinen onder de Sallandse zon door de bossen en de glooiende heidevelden.

Kosten deelname zijn €12,50 voor volwassenen en €7,50 voor kinderen t/m 12 jaar. (inclusief een kop koffie/thee of glas limonade)

Plaats: BuitenCentrum De Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal

Aanvang: 14.00 uur

Einde: 17.00 uur

Online aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/op-zoek-naar-sterren-bij-de-sallandse-heuvelrug

Voor meer informatie en andere activiteiten kijk op www.staatsbosbeheer.nl  of www.sterrenwachthellendoorn.nl

 

 

 

September 2017:De Junior Rangers van de Sallandse Heuvelrug zijn gestart. Wil je hier ook aan meedoen? Hieronder vind je meer informatie.

JUNIOR RANGER WORDEN?!

Hou je van de natuur, bijzondere plekken ontdekken en van samen de handen uit de mouwen steken? Ben je tussen de 12 en 18 jaar en niet van suiker? Dan heb jij het in je om een Junior Ranger te worden!

Als Junior Ranger ben je een soort boswachter en bescherm
je Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Je zet je in
voor allerlei activiteiten. Denk aan het spotten van wild, het
zoeken naar sporen of bivakkeren in het bos. En je helpt mee
de heide te behouden. Ondertussen leer je veel over planten en dieren,
bijvoorbeeld hoe je eten uit de natuur haalt. Jaarlijks gaan we op (internationaal) zomerkamp.
Maar het belangrijkste is het gezellig samen zijn en de lol! We starten in september 2017.

Aanmelden en meer informatie:
Linda de Haan
l.m.de.haan@ivn.nl
06 – 29 53 86 40
www.juniorrangers.nl
www.np-desallandseheuvelrug.nl

 


Start Jeugdnatuurclub de Sallandse Heuvelrug

Anton vertelt over huiden2

Woensdagmiddag 14 jan. 2015 zijn we gestart met de nieuwe jeugdnatuurclub  de Sallandse Heuvelrug.
9 enthousiaste jongens en meisjes deden mee. Hartstikke leuk!
Na een korte kennismaking met elkaar en de begeleiding vertelde Anton van het Natuurdiorama in Holten iets over geweien en huiden van verschillende herten.Vooral die grote, zware geweien waren best heel stoer!
De jongens en meisjes moesten alle geweien en huiden bij de goede foto´s leggen en dat was soms wel even zoeken. Toch lukte dat best nog wel goed.Anton legde ons daarna uit welk gewei en welke huid bij welk hert hoorde.  We mochten alles voelen en vasthouden.Anton vertelde ons dat we maar een keer moesten langskomen. En dat doen we! Want dan kunnen we ook gaan kijken of rendieren kunnen vliegen….Daarna gingen we naar de sterrenwacht. Willy en Jan lieten ons het planetarium zien en we leerden er iets over de sterrenbeelden en de planeten. Maar daar gaan we de volgende keer veel meer over leren. Daar is nog zoveel over te vertellen…
Henny vertelt over vogels

Ook het IVN was erbij. Wat is nou het IVN? Dat kon Henny ons goed vertellen. We mochten door een grote verrekijker op pootjes kijken want Henny weet alles over weidevogels. We konden alle vragen aan hem stellen die we hadden over vogels. Hij liet ons ook de kieviet zien. In maart neemt hij ons mee naar het Wierdense veld en mogen we zelf vogels gaan kijken door een verrekijker.Als afsluiting nam Hanneke van het Staatsbosbeheer ons mee naar buiten. Stil zijn, luisteren en speuren. Wat hoor je? Wat zie je?, ruik je? Best moeilijk hoor om stil te zijn, maar dat ging heel erg goed.Ondertussen zochten we naar een steen waar we een spel mee deden. Ook bekeken we verschillende veren. Wat zijn er dan veel verschillende! Het natuurschilderij van gezochte dingen uit de natuur werd ook heel mooi.Het was een leuke, gezellige maar vooral een leerzame middag. Een fantastische start van deze mooie club!

Tot de volgende keer!

De begeleidsters van de Jeugdnatuurclub Gerrie en Danita

 

Reageren is niet mogelijk