Nieuws

Nieuws van onze partners:

Februari en maart.

 

 

 

Bossafari

Wie durft dinsdag 13, 20 of woensdag 28 februari mee op bossafari?

De safari start om 14.00 uur bij het BuitenCentrum de Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal.

De bossafari is een ontdektocht speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders. Ontdek, beleef samen met je (klein)kind(eren) vanaf 6 jaar het bos van de Sallandse Heuvelrug.

We starten om 14.00 uur en de tocht duurt ongeveer twee uur. Ver lopen doen we niet, maar wel veel ontdekken! De kosten zijn € 5,– per deelnemer. Van te voren graag aanmelden via de website van Staatsbosbeheer.

In een groep met gids van Staatsbosbeheer ga je op pad en je zult versteld staan wat er allemaal te zien, ruiken en ontdekken valt. Het is nog winter, maar is het voorjaar al een beetje te zien en te horen in het bos?

Tijdens deze bossafari gebruik je al je zintuigen en doe je leuke opdrachten en spelletjes.

Voor meer informatie en aanmelden kijk op: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/ontdek-de-sallandse-heuvelrug-bossafari-ouders-kinderen

Koude neuzen wandeling.

Donderdag 22 februari en zaterdag 3 maart
Ga mee naar buiten een koude neus te halen! Het is heerlijk en gezond om juist in de winter een frisse neus te halen. Wandel mee met een natuurgids en geniet van de winter op de Sallandse heuvelrug en ontdek dat er echt nog heel veel te zien en te beleven is in de winterse natuur.

Donderdag 22 februari om 10.30 uur of zaterdag 3 maart om 14.00 uur kunt u mee wandelen met een natuurgids. Echt er is genoeg te zien en ontdekken in het winterse bos: het eerste, voorzichtige zingen van vogels, de knoppen die al iets dikker worden. Maar misschien nog geen tekenen van het voorjaar en laat koning winter zich nog even van zijn koude kant zien!

De start is bij het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer aan de Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal. Kosten voor de wandeling zijn €4,00 voor volwassenen en kinderen t/m 12 jaar €2,50 Vanuit het BuitenCentrum maakt u een wandeling door de stille bossen en geniet u van de prachtige vergezichten over de heuvels.

De Sallandse heuvelrug biedt u bergen aan natuur. Een prachtige wandeling voor het hele gezin. Ga mee op ontdekkingstocht door het winterse bos. Voel de kou op uw gezicht en de wind door de haren. Aanmelden via de website:

https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/winterwandeling-over-de-sallandse-heuvelrug

 

 

Zaterdag 24 februari Loop naar de maan.

Je krijgt door een vrijwilliger van de sterrenwacht aan de hand van een PowerPointpresentatie uitleg over onder andere de maan, maanstanden en allerlei weetjes over de maan.

Vervolgens vertelt de boswachter over het nachtelijk leven in het bos. Welke dieren slapen ’s nachts en welke zijn juist wakker en actief. Waarom is donker en rust zo belangrijk in de natuur?

Deze avond is het halve maan en bij helder weer bekijkt u de maan door de telescoop in de koepel van de Sterrenwacht. Mocht het bewolkt zijn dan gaat u de maan en andere hemellichamen bekijken in het planetarium. Want daar is nooit een wolkje aan de lucht!

Daarna is het jassen aan en naar buiten. Onder begeleiding van de boswachter maakt u een wandeling van ongeveer 4 km door het donkere bos. Tijdens deze donkere tocht moeten de ogen eerst aan het donker wennen, maar dan is het echt prachtig in het bos. De nadruk ligt op het beleven van het donker en het nachtelijk leven in het bos.
Trek warme kleding en stevige schoenen aan. Kosten voor deelname zijn voor volwassenen €12,50  kinderen tot en met 12 jaar €7,50 (inclusief een kop koffie/thee).

Van te voren aanmelden:

https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/vollemaanwandeling-over-de-sallandse-heuvelrug

 

 

 

 

 

zaterdag 24 februari

Geweldenaren aan het werk.
Holten – In de voorjaarsvakantie, op zaterdag 24 februari, staat het bos centraal bij Natuurmuseum Holterberg. Het programma begint om 14.00 uur in het natuurmuseum en wordt voorgezet in het bos van Daantje Das. Daar wordt door bosbouwer Remco Rensen gedemonstreerd hoe bomen omgezaagd worden én hoe die vroeger met behulp van paardenkracht uit het bos werden gesleept.
Koudbloedpaarden zijn zwaar gebouwde sterke paarden met een rustig temperament. Twee van deze geweldenaren komen naar de Holterberg en ziet u aan het werk. Als de bomen uit het bos zijn gesleept gaat Remco op het Holterbergplein naast het museum aan het werk. Deze houtkunstenaar tovert met zijn motorzaag uilen, eekhoorns en wat u maar wenst uit boomstammen.

Boven het houtvuur, in de vuurkorf, kunnen kinderen een broodje bakken en ook is er hete chocolademelk.

Aanvang: 14.00 uur.
Deelname: € 3,00, dit is voor de kinderen inclusief een broodje bakken.

Tijdens de voorjaarsvakantie is het natuurmuseum dagelijks open van 11.00 tot 17.00 uur. Natuurmuseum Holterberg Holterbergweg 12  Holten    www.museumholterberg.nl

Zondag 18 en 25 februari

Holten – Zondag 18 en 25 februari (11.00 uur) is er speciaal voor kinderen een rondleiding.  Met daarbij een unieke gelegenheid om achter de schermen van het natuurmuseum te kijken: een kijkje binnen in een diorama en het depot.

In 1938, tachtig jaar geleden, stichtte Piet Bos boven op de holterberg zijn museum.

De gidsen van Natuurmuseum Holterberg nemen de deelnemers mee in de bijzondere geschiedenis en de verhalen van één van de oudste en bekendste natuurmusea van het land. Diorama’s zijn levensgrote “kijkdozen” die een prachtige blik op de dierenwereld geven. Ouders mogen mee en foto’s maken is toegestaan.

Deelname: entree museum

Reserveren: 0548-361979 of info@museumholterberg.nl

Natuurdiorama Holterberg – Holterbergweg 12 – 7451 JL – Holten

www.museumholterberg.nl

 

Maandag 19 en 26 februari om 11:00 uur is er op de Holterberg een gezellige wandeling waaraan iedereen kan meedoen. De start is op het Holterbergplein bij het natuurmuseum. De rangers van het museum gaan voorop. Onderweg kijken we niet alleen naar de natuur maar worden er ook spannende verhalen verteld. Na afloop mogen de deelnemers op het plein een lekker broodje bakken én is er hete chocolademelk.

Deelname aan de wandeling is € 4,00 per persoon, inclusief  broodje bakken en choclademelk. Reserveren: 0548 – 361979  of info@museumholterberg.nl

Natuurmuseum Holterberg. Holterbergweg 12 in Holten. www.museumholterberg.nl

 

Zondag 11 maart 2018

Erik of het klein insectenboek

Het thema van de Boekenweek 2018 is “Natuur”. Tijdens de Boekenweek verzorgen vrijwilligers van het IVN Hellendoorn-Nijverdal een interessante en leuke middag over “Erik of het klein insectenboek” op zondag 11 maart in het BuitenCentrum van Nijverdal.

‘Erik of het klein insectenboek’ een klein meesterwerkje uit de Nederlandse literatuur . Geschreven door Godfried Bomans. Diverse malen verfilmd en veel gelezen.

Citaat (p.39): “(..) vlak voor hem stond een reusachtige wesp, die hem onbeweeglijk aanstaarde. Erik was een beleefd jongetje; hij boog diep en zeide: ‘Dag meneer de weps.’ ‘Wesp,’ sprak de wesp. ‘Weps,’ zei Erik blozend. Het was altijd één van zijn moeilijke woorden geweest. ‘Wesp,’ sprak de wesp, zonder zich in het minst op te winden, ‘het is wesp.’ Hij zweeg een volle minuut, en sprak toen rustig drie maal achter elkaar: ‘Wesp. Wesp. Wesp.’ ‘Weps,’ zei Erik. De wesp dacht een ogenblik na of hij er nog iets aan doen zou. Toen haalde hij zijn vleugels op (..)”

Tijdens deze middag worden stukjes voorgelezen uit het boek “Erik of het klein insectenboek” afgewisseld met informatie over de diverse hoofdpersonen die langs komen in het boek zoals de familie van de vliesvleugeligen en de vlinders. Tevens is er een algemeen gedeelte over o.a. de bouw en levenswijze van insecten.

Kom je verbazen over de wondere wereld van het volk van bijzonder beestjes de kriebels en kruipers, de  vliegers en fladderaars.

Citaat (p.127): “‘Staan blijven, mevrouw!’ waarschuwde Erik, die zelfs in dit vreselijke ogenblik niet vergat dat een spin vrouwelijk was, ‘als u doorloopt, bent u er bij.’ De spin stond onbeweeglijk op haar wijd uiteen geplante poten en keek met fonkelende ogen op Erik neer. ‘Kwajongen!’ riep zei met schrille stem, ‘waarom heb je mijn web vernield, hè? Waarom, waarom, waarom?’ Zij stampvoette van woede.”

In de pauze en afloop is er gelegenheid om insectenboeken in te kijken. Staan er een aantal microscopen klaar om de kleine wereld in het groot te zien. Tot slot is er natuurlijk gelegenheid om vragen te stellen. Een gezellige en informatieve middag voor jong en oud!

Datum: Zondag 11 maart in het BuitenCentrum
Starttijd: 14.00 uur
Kosten: € 2,50 per persoon (inclusief koffie/thee/limonade)
Informatie: balie BuitenCentrum of telefonisch 0548-612711

Aanmelden:  https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/boekenweek-sallandse-heuvelrug-erik-of-het-klein-insectenboek

Tijdens de Boekenweek, 10 t/m 18 maart, worden er diverse activiteiten georganiseerd door ZINiN Bibliotheek en Staatsbosbeheer. Onder andere verkoop van tweede hand natuurboeken, lezingen, wandelingen en een tentoonstelling.

 

 

 

 

 

 

September 2017:De Junior Rangers van de Sallandse Heuvelrug zijn gestart. Wil je hier ook aan meedoen? Hieronder vind je meer informatie.

JUNIOR RANGER WORDEN?!

Hou je van de natuur, bijzondere plekken ontdekken en van samen de handen uit de mouwen steken? Ben je tussen de 12 en 18 jaar en niet van suiker? Dan heb jij het in je om een Junior Ranger te worden!

Als Junior Ranger ben je een soort boswachter en bescherm
je Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Je zet je in
voor allerlei activiteiten. Denk aan het spotten van wild, het
zoeken naar sporen of bivakkeren in het bos. En je helpt mee
de heide te behouden. Ondertussen leer je veel over planten en dieren,
bijvoorbeeld hoe je eten uit de natuur haalt. Jaarlijks gaan we op (internationaal) zomerkamp.
Maar het belangrijkste is het gezellig samen zijn en de lol! We starten in september 2017.

Aanmelden en meer informatie:
Linda de Haan
l.m.de.haan@ivn.nl
06 – 29 53 86 40
www.juniorrangers.nl
www.np-desallandseheuvelrug.nl

 


Start Jeugdnatuurclub de Sallandse Heuvelrug

Anton vertelt over huiden2

Woensdagmiddag 14 jan. 2015 zijn we gestart met de nieuwe jeugdnatuurclub  de Sallandse Heuvelrug.
9 enthousiaste jongens en meisjes deden mee. Hartstikke leuk!
Na een korte kennismaking met elkaar en de begeleiding vertelde Anton van het Natuurdiorama in Holten iets over geweien en huiden van verschillende herten.Vooral die grote, zware geweien waren best heel stoer!
De jongens en meisjes moesten alle geweien en huiden bij de goede foto´s leggen en dat was soms wel even zoeken. Toch lukte dat best nog wel goed.Anton legde ons daarna uit welk gewei en welke huid bij welk hert hoorde.  We mochten alles voelen en vasthouden.Anton vertelde ons dat we maar een keer moesten langskomen. En dat doen we! Want dan kunnen we ook gaan kijken of rendieren kunnen vliegen….Daarna gingen we naar de sterrenwacht. Willy en Jan lieten ons het planetarium zien en we leerden er iets over de sterrenbeelden en de planeten. Maar daar gaan we de volgende keer veel meer over leren. Daar is nog zoveel over te vertellen…
Henny vertelt over vogels

Ook het IVN was erbij. Wat is nou het IVN? Dat kon Henny ons goed vertellen. We mochten door een grote verrekijker op pootjes kijken want Henny weet alles over weidevogels. We konden alle vragen aan hem stellen die we hadden over vogels. Hij liet ons ook de kieviet zien. In maart neemt hij ons mee naar het Wierdense veld en mogen we zelf vogels gaan kijken door een verrekijker.Als afsluiting nam Hanneke van het Staatsbosbeheer ons mee naar buiten. Stil zijn, luisteren en speuren. Wat hoor je? Wat zie je?, ruik je? Best moeilijk hoor om stil te zijn, maar dat ging heel erg goed.Ondertussen zochten we naar een steen waar we een spel mee deden. Ook bekeken we verschillende veren. Wat zijn er dan veel verschillende! Het natuurschilderij van gezochte dingen uit de natuur werd ook heel mooi.Het was een leuke, gezellige maar vooral een leerzame middag. Een fantastische start van deze mooie club!

Tot de volgende keer!

De begeleidsters van de Jeugdnatuurclub Gerrie en Danita

 

Reageren is niet mogelijk