Programma

Hieronder staat het programma voor de maandelijkse activiteiten. Wil je graag deelnemen aan de eerstvolgende activiteit? Ga dan in het menu naar aanmelden en meld je aan.

Woensdag 12 december 2018

De ster van Bethlehem.

Met Kerst wordt verteld over de drie wijzen uit het Oosten die een bijzondere ster zagen die zij volgden. Bij de Sterrenwacht Hellendoorn horen we vanavond meer over de ster van Bethlehem. In het planetarium gaan we kijken naar sterren en planeten die nu nog een belangrijke rol spelen bijvoorbeeld de Poolster, Ochtend- en Avondster (dat is helemaal geen ster) en de andere grote planeten. We besteden ook aandacht aan de rol die de maan speelt en bekijken welke maanstanden er zijn en om de hoeveel tijd ze voorkomen. Als het helder is gaan we door de telescopen kijken naar planeten en sterren(beelden) die we op 12 december aan de hemel zien staan. Als dat niet lukt gaan we een praktische opdracht doen, maar wat dat wordt blijft nog even een verrassing.

Let op: in plaats van ’s middags is het programma dus ’s avonds.

Waar: Sterrenwacht Hellendoorn Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Aanvang: 18.30 uur

 

Woensdag 9 januari 2019

 Een kijkje achter de schermen van het museum

Woensdag 9 januari gaan we op speurtocht in het natuurmuseum. We bezoeken een aantal “geheime” plekken.  We kijken achter deuren die normaal voor bezoekers gesloten zijn. Zoals het magazijn vol met dieren én we nemen een kijkje binnenin een diorama. Er zijn nieuwe speurtochten gemaakt, die mogen jullie uitproberen. De bedoeling is dat we samen ook nog eens een nieuwe speurtocht maken. Als afsluiting gaan we het “Geweienspel” spelen.

Waar: Natuurmuseum Holterberg
Aanvang: 14.30 uur

 

Woensdag 13 februari 2019

De schaapskudde

Ga je mee op bezoek bij de schaapsherder en zijn schaapskudde? Natuurlijk is het heel leuk om naar al die wollige dames te kijken. Maar de schapen zijn er niet alleen omdat ze zo leuk zijn! Luister naar de verhalen van de schaapsherder over het leven als schaapsherder, over zijn honden en waarom er eigenlijk een kudde op de heide loopt. Wie raadt het juiste aantal schapen dat er in de stal staat? Wie weet zijn er ook al lammetjes geboren. De schaapskooi Twilhaar waar de schapen wonen is ook zeker het bekijken waard. Enne we doen ook een aantal leuke spelen die je  het één en ander over schapen laten ontdekken. Mekker je mee?

Waar: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Aanvang: 14.30 uur

 

 

Woensdag 13 maart 2019

Seizoenen

Over een week begint op 21 maart de lente. Wat hebben de seizoenen met de sterrenhemel te maken? Kun je het hele jaar dezelfde sterren zien? Welk sterrenbeeld heb jij? Vanmiddag gaan we op bezoek bij de Sterrenwacht Hellendoorn en daar weten ze de antwoorden op deze en nog veel meer vragen over het heelal. We gaan aan het werk met een opdracht die duidelijk maakt hoe groot (of klein) de zon en de planeten zijn en hoe ver ze uit elkaar staan. Daarna bekijken we dat in het planetarium.

Waar: Sterrenwacht Hellendoorn Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Aanvang: 14.30 uur

Woensdag 10 april 2019

Vogels

Op deze middag gaan we ons verdiepen in vogels. Welke ken je? Hoe zien ze eruit?  Daarna ga je zelf ontdekken waarom  ze verschillende soorten snavels hebben. Natuurlijk is dat niet voor niets. Dat is zo prachtig aan de natuur. Als je de vraag over de snavel beantwoord hebt, door zelf te ervaren waarom een soort snavel nodig is, dan weet je ook waarom dit rare gereedschap op de pagina staat. Daarna gaan we naar buiten om te horen en kijken welke vogels we kunnen vinden. Vogelkenner Karin gaat ons daar bij helpen. Heb je thuis nog een vogelgeluid opgenomen? Neem dat dan mee! Ik durf te zeggen dat Karin ze allemaal kent. Een leerzame en leuke vogel-doe-middag.

Waar: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Aanvang: 14.30 uur

 

 Woensdag 8 mei 2019

Vanmiddag zijn we te gast bij Natuurmonumenten. Het programma van deze middag is op dit moment nog niet bekend.

Waar:
Aanvang:

 

Woensdag 12 juni 2019

Verhalen van de Holterberg

Woensdag 12 juni neemt de Verhalenverteller  van Natuurmuseum Holterberg jullie mee diep de Holterberg in. In het museum, verstopt in een diorama is een verhalenput. Vol met spannende verhalen over de Holterberg. We gaan naar het Numendal, daar heeft vroeger de heks Old Minneke gewoond. Onder een grote stapel stenen is iets bijzonders begraven. Wil je weten wat daar begraven is en nog veel meer? Ga dan mee met de Verhalenverteller van Natuurmuseum Holterberg.

Waar: Natuurmuseum Holterberg
Aanvang: 14.30 uur

Reageren is niet mogelijk